ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η οστεοπόρωση είναι µια κατάσταση κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύνατα και εύθραυστα. Η οστεοπόρωση επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά οι λευκές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Στα πρώιµα στάδια της νόσου δεν σηµειώνονται συμπτώματα, αλλά όταν τα οστά γίνουν αδύνατα, διάφορα συμπτώματα εμφανίζονται όπως πόνος στην πλάτη και απώλεια ύψους µε την πάροδο του χρόνου. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγµατα της σπονδυλικής στήλης ή του ισχίου. Μερικές φορές µπάρει να συµβούν κατάγµατα της σπονδυλικής στήλης και χωρίς πτώση.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση είναι:

  • Το φύλο. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση σε σύγκριση µε τους άνδρες.
  • Η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Σε νεαρά άτοµα, ο οργανισµός σχηματίζει ένα νέο οστό πιο γρήγορα από ότι διασπά το παλαιό οστό, µε αποτέλεσµα να αυξάνεται η οστική µάζα. Καθώς οι άνθρωποι µεγαλώνουν, η οστική µάζα χάνεται πιο γρήγορα από ότι όταν σχηµατίζεται.
  • Το οικογενειακό ιστορικό. Άτοµα µε κάποιον γονέα στον οποίο έχει διαγνωστεί οστεοπόρωση έχουν µμεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας συγκριτικά µε κάποιον χωρίς οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.
  • Τα επίπεδα των ορµονών. Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση είναι η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Στους άνδρες, η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Επίσης τα αυξημένα επίπεδα θυροξίνης και η υπερλειτουργεια των επινεφριδίων μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση.
  • Οι καθημερινές συνήθειες όπως τα μη αθλούμενα άτομα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση. Άλλοι παράγοντες που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Κάποιες αλλαγές στο τρόπο ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε πρόληψη της οστεοπόρωσης όπως η διακοπή του καπνίσματος και η διακοπή στη κατάχρηση του αλκοόλ. Η συχνή άσκηση και ενδυνάμωση των μυών βελτιώνει την αντοχή των οστών σε άτομα με οστεοπόρωση. Η αεροβική γυμναστική και οι ασκήσεις αντίστασης διατηρούν, ή αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Επίσης η βιταμίνη D είναι πολύ χρήσιμη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.